Založ si blog

Pane Bože, za čo mňa trestáš? (3)

Taký alebo podobný výrok nám, či už sme veriaci alebo neveriaci, často prebehne hlavou, alebo ho i vyslovíme, ak máme nejaký problém alebo sa nám niečo nepodarí. Tiež sa hrozba Božím trestom niekedy používa na zastrašovanie. Môže však byť za každým problémom alebo neúspechom Boží trest? A trestá nás Boh vôbec? Som presvedčený, že nie.

Prečo som o tom presvedčený? Vychádzajúc z predchádzajúcich článkov tohto blogu (pozri „Môj racionálny pohľad na Boha“ a „Čo na to Boh?“) nám Boh dal rozum a možnosť voľby, v rámci svojich telesných a psychických schopností sme slobodní v pohybu aj v rozhodovaní. Nie všetci sme síce mali od narodenia rovnaké podmienky na svoj rozvoj, neznamená to však, že by sme sa nemali v rámci svojich schopností a možností snažiť zlepšovať, vzdelávať sa, robiť seba a svet lepšími. Nie je Božím trestom, ale našou chybou, ak si nemôžeme nájsť dobré zamestnanie, pretože namiesto vzdelávania sa sme robili veci pre nás pohodlnejšie. Nie je Božím trestom, ale našou chybou, ak sme si neopatrnosťou spôsobili ujmu na zdraví alebo majetku. A tak by som mohol pokračovať ďalej. Netrestá nás teda Boh, ale trestáme sami seba alebo nás trestajú iní ľudia, svojou neopatrnosťou, arogantnosťou, túžbou po majetku alebo moci. Milióny ľudí trpia z dôvodu násilia na nich páchaného, ich zotročovania, zneužívania. Toto nie je Božie dielo, je to dielo ľudí poháňaných pudmi a zlom. Božím trestom nie je ani to, čo nazývame prírodné katastrofy, tie tu sú od vzniku sveta, naša zem ako superorganizmus od svojho vzniku žije vlastným životom a to, čo nazývame prírodnými katastrofami, je jeho súčasťou. Je pravdou, že sa k zemi nesprávame tak, ako by sme mali, čo podľa mnohých vedcov spôsobuje zmeny počasia a zvýšený výskyt týchto prírodných katastrof. Sme to teda opäť my ľudia, ktorí aj touto formou trestajú sami seba. Zem ako superorganizmus je súčasťou superbytosti – Boha a mali by sme sa preto k nej správať s úctou a pokorou, mali by sme sa snažiť poznať ju a pochopiť ju, aby sme sa naučili s ňou žiť v harmónii.

Boh nás teda netrestá. Niekedy však náš život ovplyvňuje, a to pozitívne. Vtedy pociťujeme, že sme mali šťastie, ale v skutočnosti je to priazeň Boha. Kedy a za akých okolností sa tak deje, vie len Boh.

 

Pozri tiež

Môj racionálny pohľad na Boha (1)

Čo na to Boh? (2)

Je naša zem superorganizmus? (9)

28.08.2019

Nie je to dávno, čo som čítal článok o tom, že rastliny majú inteligenciu. Článkov na túto tému je na internete dosť. Zdá sa, že sa vedci i „nevedci“ tejto problematike venujú. Rastliny podľa nich vnímajú prostredie, v ktorom sú a ukladajú si do pamäti rôzne parametre, ktoré vedia neskôr využiť. Vedia sa učiť. Komunikujú medzi sebou a taktiež [...]

Koľko nás vojde na Zem? (8)

30.11.2018

Dnes na našej Zemi žije približne 7,6 miliárd ľudí. Počet jej obyvateľov sa za posledných 46 rokov približne zdvojnásobil. Je nás na tejto Zemi už veľa alebo sa tu vojdú ešte ďalší ľudia? Na túto otázku som nenašiel serióznu odpoveď. Existuje mnoho rozličných názorov na to, či je na našej Zemi ľudí už veľa alebo ešte nie. Od antinatalistických názorov, podľa [...]

Duša človeka (7)

22.11.2017

Prednedávnom som na internete1/ čítal, že dvaja svetoví vedci, americký fyzik doktor Stuart Hameroff a britský matematik sir Roger Penrose, prišli s teóriou dokazujúcou, že ľudská duša je nesmrteľná, že po smrti človeka nezomrie, ale odchádza do vesmíru. V prvom článku tohto blogu „Môj racionálny pohľad na Boha“ som písal, že Boh je možno vesmír alebo viac [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16273x
Priemerná čítanosť článkov: 1808x

Autor blogu

Kategórie