Založ si blog

Má ľudský život nejakú hodnotu? (4)

Nedávno som čítal na spravodajskom portáli článok s nadpisom „Umiernení teroristi a ISIS si navzájom odrezávajú hlavy”. Pre týchto ľudí ľudský život asi hodnotu nemá žiadnu. Podobné správy môžeme v mediach nájsť denne.

Dennodenne nám média podsúvajú suchým konštatovaním informácie, kde bolo koľko zabitých alebo zranených ľudí, často bez toho, aby v tom bola nejaká emócia alebo odsúdenie tohto konania. Naopak, veľakrát sú tieto informácie zľahčené až zbulvarizované, čím začíname toto vnímať, ako by to bolo bežné správanie, ako by ľudský život skutočne nemal žiadnu hodnotu. Je teda ľudský život skutočne tak bezcenný, aby sme pri jeho strate, aj keď sa nejedná o blízkeho alebo známeho človeka, nevyjadrili ani trochu ľútosti, máme brať zabíjanie ako súčasť života a tešiť sa z toho, že sa nás to „teraz” nedotklo? Myslím si, že nie a som presvedčený, že väčšina ľudí, tak ako ja, považuje život za tu najväčšiu hodnotu, ktorá existuje.

Život je nezvratný a to bez ohľadu na to, či po ňom niečo nasleduje alebo nie. Preto by sme mali robiť všetko preto, aby nedochádzalo k utrpeniu a zbytočným stratám na životoch. Ale čo? V našom blízkom okolí sa môžeme snažiť o to, aby sa zlepšovali vzťahy, miesto vyvolávania konfliktov si môžeme pomáhať, byť k sebe ohľaduplní a to v bežnom živote, v rodine i na cestách, nezabúdajme pri tom aj na vytváranie dobrých vzťahov s okolitou prírodou. Čo ale robiť so vzdialeným okolím? No, tu asi môžeme len prosiť Boha, aby zmenil myslenie tých, čo s tým môžu niečo urobiť, aby im dodal energiu v boji proti zlu a oni sa tak snažili o zlepšenie vzťahov na zemi. O zlepšenie vzťahov medzi ľuďmi navzájom v snahe zmierniť ich utrpenie a zastaviť ich zabíjanie, ako aj medzi ľuďmi a zemou, čo je pre ľudí tiež prospešné.

Život na zemi by bol určite krajší, keby sme nevyužívali rozum, ktorý nám Boh dal, k tomu, aby sme škodili sebe aj zemi, ale k tomu, aby sme si v živote pomáhali a spoločne hľadali možnosti ako žiť so zemou v rovnováhe.

Je naša zem superorganizmus? (9)

28.08.2019

Nie je to dávno, čo som čítal článok o tom, že rastliny majú inteligenciu. Článkov na túto tému je na internete dosť. Zdá sa, že sa vedci i „nevedci“ tejto problematike venujú. Rastliny podľa nich vnímajú prostredie, v ktorom sú a ukladajú si do pamäti rôzne parametre, ktoré vedia neskôr využiť. Vedia sa učiť. Komunikujú medzi sebou a taktiež [...]

Koľko nás vojde na Zem? (8)

30.11.2018

Dnes na našej Zemi žije približne 7,6 miliárd ľudí. Počet jej obyvateľov sa za posledných 46 rokov približne zdvojnásobil. Je nás na tejto Zemi už veľa alebo sa tu vojdú ešte ďalší ľudia? Na túto otázku som nenašiel serióznu odpoveď. Existuje mnoho rozličných názorov na to, či je na našej Zemi ľudí už veľa alebo ešte nie. Od antinatalistických názorov, podľa [...]

Duša človeka (7)

22.11.2017

Prednedávnom som na internete1/ čítal, že dvaja svetoví vedci, americký fyzik doktor Stuart Hameroff a britský matematik sir Roger Penrose, prišli s teóriou dokazujúcou, že ľudská duša je nesmrteľná, že po smrti človeka nezomrie, ale odchádza do vesmíru. V prvom článku tohto blogu „Môj racionálny pohľad na Boha“ som písal, že Boh je možno vesmír alebo viac [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16235x
Priemerná čítanosť článkov: 1804x

Autor blogu

Kategórie