Založ si blog

Je naša zem superorganizmus? (9)

Nie je to dávno, čo som čítal článok o tom, že rastliny majú inteligenciu. Článkov na túto tému je na internete dosť. Zdá sa, že sa vedci i „nevedci“ tejto problematike venujú. Rastliny podľa nich vnímajú prostredie, v ktorom sú a ukladajú si do pamäti rôzne parametre, ktoré vedia neskôr využiť. Vedia sa učiť. Komunikujú medzi sebou a taktiež s živočíchmi, ktoré dokážu manipulovať. K svojmu okoliu bývajú štedré, umožňujú prežiť ostatným, ak je to však potrebné k ich prežitiu, vedia byť k svojmu okoliu agresívne. Rastliny sú pevne spojené so zemou a v ich koreňoch, teda pod zemou, by mal byť ich mozog.

Nechcem sa tu však zaoberať inteligenciou rastlín ale tým, či je naša zem superorganizmus, aj týmto sa vedci zaoberajú, alebo možno už nezaoberajú. Inteligenciu rastlín som spomenul preto, pretože si myslím, že to spolu súvisí, ako sa v jednej piesni spieva „Stromy, živé ruky zeme …“. S teóriou, že naša zem je súvislý superorganizmus, v ktorom je živá a neživá zložka prírody prepojená, prišiel v 60. rokoch 20. storočia britský biológ James Lovelock. Na internete je o tejto teórii nazývanej Gaia množstvo materiálov a tiež odkazov na literatúru. Ja som o nej niečo spomenul v článku „Čo na to Boh“ v tomto blogu. Naša zem je podľa tejto teórie, s ktorou sa stotožňujem aj keď nebola všeobecne prijatá a asi ju už niekto ďalej nerozvíja, obrovský samoregulujúci sa systém, kde si život sám udržuje svoje prostredie pre život. Prostredie zeme je teda aktívne udržiavané a regulované pomocou živých organizmov, inak povedané život sám udržuje zem životom obývateľnú. Táto teória nie je v rozpore s teóriou, že rastliny majú inteligenciu. Myslím si, že tento superorganizmus, z ktorého jednotlivé rastliny vyrastajú, je ich akousi nadriadenou zložkou, ktorá do istej miery koordinuje nielen ich činnosť, ale aj činnosť všetkého na zemi s cieľom udržať zem životom obývateľnú.

Ako som uviedol, myslím si, že naša zem je superorganizmus. Superorganizmus, ktorý je súčasťou niečoho väčšieho, povedal by som, že vesmíru, superbytosti, Boha. Niekde som čítal, neviem však či to je pravda, že Albert Einstein povedal, že má pocit naprostej pokory pred neuchopiteľným tajomstvom a harmóniou vesmíru. Možno aj on mal na mysli Boha.

No nech je to ako je, v každom prípade by sme mali k našej zemi pristupovať s rešpektom a pokorou, poskytuje nám útočisko, je naším domovom. Mali by sme sa snažiť ju poznať, pochopiť a rešpektovať, aby nám domovom bola aj naďalej.

Koľko nás vojde na Zem? (8)

30.11.2018

Dnes na našej Zemi žije približne 7,6 miliárd ľudí. Počet jej obyvateľov sa za posledných 46 rokov približne zdvojnásobil. Je nás na tejto Zemi už veľa alebo sa tu vojdú ešte ďalší ľudia? Na túto otázku som nenašiel serióznu odpoveď. Existuje mnoho rozličných názorov na to, či je na našej Zemi ľudí už veľa alebo ešte nie. Od antinatalistických názorov, podľa [...]

Duša človeka (7)

22.11.2017

Prednedávnom som na internete1/ čítal, že dvaja svetoví vedci, americký fyzik doktor Stuart Hameroff a britský matematik sir Roger Penrose, prišli s teóriou dokazujúcou, že ľudská duša je nesmrteľná, že po smrti človeka nezomrie, ale odchádza do vesmíru. V prvom článku tohto blogu „Môj racionálny pohľad na Boha“ som písal, že Boh je možno vesmír alebo viac [...]

Sme ako mravce (6)

17.08.2017

O mravcoch je toho na internete, ale aj inde v literatúre, napísaného veľa, existuje tiež veda zaoberajúca sa ich životom, myrmekológia. Mravce sú veľmi zaujímavý hmyz. Pestujú rastliny, lovia, chovajú domáce zvieratá, budujú obrovské dômyselné stavby, v ktorých žijú ich kolónie, dokážu si medzi sebou deliť prácu a komunikovať spolu. Tiež však robia lúpežné [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16312x
Priemerná čítanosť článkov: 1812x

Autor blogu

Kategórie