Založ si blog

Čo na to Boh? (2)

Veľké množstvo ľudí na zemi zomiera následkom rôznych katastrof alebo chorôb a pri tom všetkom sa navzájom v nie malom množstve zabíjame, či už je to vo vojnách, lokálnych konfliktoch alebo z iného dôvodu. Mnohým ľuďom je to jedno, ak sa to netýka ich blízkych. Sú však ľudia, ktorí sa nad tým zamýšľajú, napr. niektorí neveriaci hovoria: „Keby Boh existoval, určite by to nedopustil.“ Niektorí veriaci sa zasa pýtajú: „Prečo to Boh dovolí?“ Čo teda na to Boh? Odpoveď skúsme hľadať v nasledujúcich riadkoch.

Už deti v škole sa učia o rovnováhe v prírode, o dôležitosti vyváženého stavu živých zložiek v ekosystéme, o producentoch a konzumentoch, koristiach a predátoroch, o príkladoch narušenia biologickej rovnováhy v prírode, aj o tom, že človek túto rovnováhu narušuje najviac a tiež o schopnosti prírody vyrovnať sa pomocou spätnej väzby späť do rovnovážneho stavu.

Problematikou rovnováhy v prírode sa zaoberá viacero vedných odborov a existuje o nej množstvo názorov a teórií. Z môjho pohľadu je zaujímavá teória Gaia, s ktorou prišiel v 60. rokoch 20. storočia britský biológ James Lovelock. Na Wikipedii a inde na internete je o nej množstvo materiálov a tiež odkazov na literatúru. Podľa tejto teórie je naša zem chápaná ako súvislý superorganizmus, v ktorom je živá a neživá zložka prírody prepojená. Je to obrovský samoregulujúci sa systém, kde si život sám udržuje svoje prostredie pre život. Inak povedané, život sám udržuje zem životom obývateľnú. Prostredie zeme je teda aktívne udržiavané a regulované pomocou živých organizmov, pričom je dôležitá ich druhová pestrosť. Každá zložka na zemi môže dlhodobo fungovať  len vtedy, keď svojou existenciou prispieva k udržiavaniu tejto homeostázy, vnútornej rovnováhy, pokiaľ sa tak nespráva, bude v záujmu prežitia celku, v tomto prípade zeme ako superorganizmu, zničená. Lovelock upozorňuje na destabilizačné správanie ľudstva, ktoré môže byť pre neho osudné, ako aj na skutočnosť, že človek v tomto systéme nie je najdôležitejší, je len jeho súčasťou, a môže byť nahradený iným druhom.

S teóriou Gaia sa v podstate stotožňujem, len by som chcel dodať, že zem, ktorá je superorganizmom, je súčasťou superbytosti, Boha. O tejto superbytosti som písal na svojom blogu v článku „Môj racionálny pohľad na Boha“.

My ľudia sme vďaka rozumu, ktorý nám Boh dal, na zemi najmocnejšími predátormi. Pretože nie vždy používame rozum tak, ako by sme mali, poháňaní pudmi a zlom (o zle som písal v článku „Môj racionálny pohľad na Boha“), plníme úlohu akoby predátora aj voči nám samým. Boh nám však nedal rozum na to, aby sme sa vzájomne zabíjali, ale preto, aby sa nám na zemi lepšie žilo. Aby sme dokázali našu zem poznať a pochopiť ju, aby sme sa naučili s ňou žiť a rešpektovať ju. Aby sme s rozumom prispievali k udržiavaniu onej homeostázy bez toho, aby sme sa museli navzájom, alebo nás muselo niečo, zabíjať.

 

Pozri tiež

Môj racionálny pohľad na Boha (1)

Pane Bože, za čo mňa trestáš? (3)

Je naša zem superorganizmus? (9)

28.08.2019

Nie je to dávno, čo som čítal článok o tom, že rastliny majú inteligenciu. Článkov na túto tému je na internete dosť. Zdá sa, že sa vedci i „nevedci“ tejto problematike venujú. Rastliny podľa nich vnímajú prostredie, v ktorom sú a ukladajú si do pamäti rôzne parametre, ktoré vedia neskôr využiť. Vedia sa učiť. Komunikujú medzi sebou a taktiež [...]

Koľko nás vojde na Zem? (8)

30.11.2018

Dnes na našej Zemi žije približne 7,6 miliárd ľudí. Počet jej obyvateľov sa za posledných 46 rokov približne zdvojnásobil. Je nás na tejto Zemi už veľa alebo sa tu vojdú ešte ďalší ľudia? Na túto otázku som nenašiel serióznu odpoveď. Existuje mnoho rozličných názorov na to, či je na našej Zemi ľudí už veľa alebo ešte nie. Od antinatalistických názorov, podľa [...]

Duša človeka (7)

22.11.2017

Prednedávnom som na internete1/ čítal, že dvaja svetoví vedci, americký fyzik doktor Stuart Hameroff a britský matematik sir Roger Penrose, prišli s teóriou dokazujúcou, že ľudská duša je nesmrteľná, že po smrti človeka nezomrie, ale odchádza do vesmíru. V prvom článku tohto blogu „Môj racionálny pohľad na Boha“ som písal, že Boh je možno vesmír alebo viac [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 16304x
Priemerná čítanosť článkov: 1812x

Autor blogu

Kategórie